Poškodbe kolena, bolečine, masažne tehnike in samopoč

Poškodbe kolena, bolečine, masažne tehnike in samopoč

Poškodbe kolena je zelo pogosta težava, saj se skoraj vsak enkrat v življenju sreča z bolečinami v kolenu. Najpogostejši vzroki bolečine so nekatere degenerativne spremembe (obrabljenost in artroza), vnetje ali poškodba sklepa. Bolečina v kolenu je lahko tudi značilna za rekreativne in profesionalne športnike.

V nasvetu bomo pogledali, kaj so vzroki za poškodbe in bolečine v kolenu, tehnike masaže in kaj lahko preventivno naredite, da ne pride do poškodb.

Vzroki: zakaj pride do bolečine v kolenu oziroma poškodbe kolena?

Bolečina v kolenu se pojavi že pri manjših poškodbah kit in vezi, kot sta nateg oz. zvin. Zelo huda bolečina in nestabilnost kolenskega sklepa pa sta znaka pretrganih kolenskih vezi ali poškodbe sklepnega hrustanca t.i. meniskusa.

Nekaj najbolj pogostih vzrokov za bolečino v kolenu so:

 • osteoartroza kolena,
 • artritis ali vnetje v kolenu,
 • poškodbe kolenskega sklepa ( kite, hrustanec, meniskus ),
 • prevelika ali ponavljajoča obremenitev,
 • prenesena bolečina iz kolka ali hrbtenice,
 • zlom kosti v kolenu,
 • prekomerna telesna teža.

Pogosto bolečina v kolenih ni nujno glavni izvor težav, ampak je kompenzacija prenesena iz hrbtenice oziroma kolka in lahko nastane zaradi ploskih stopal in prekomerne telesne teže (neglede na starost).

najpogostejše poškot+dbe kolena
Med poškodbe kolena sodi poškodba meniskusa.

Poškodba meniskusa

Poškodba meniskusa je najpogostejši razlog, da se odločimo za operativni poseg na kolenu, ko gre za poškodbe kolena. Do poškodbe lahko pride zaradi poškodbe pri športu ali zaradi obrabnih procesov v kolenskem sklepu. Pomemben dejavnik, ki doprinese k nastanku poškodb meniskusov, je poškodba sprednje križne vezi z nestabilnostjo kolena, pogostejše pa so poškodbe medialnega (notranjega) meniskusa.

uporaba olja poprove mete za masažo
Za lajšanje bolečine pri poškodbi kolena uporabite masažno olje.

Tehnike masaže za sproščanje bolečine v kolenu

Za razumevanje tehnik masaže bolečine v kolenu je bistvenega pomena razumevanje t.i. trigger point točk. To občutljiv vozel, ki se nahaja znotraj mišice in se pojavi iz več razlogov (to so lahko poškodbe kolena, operacija kolena, stres, prekomerna obremenitev …). Trigger point terapija je idealno izobraževanje, če želite prejeti več znanja o mišičnih prožilnih točkah.

Območje, na katerega se morate osredotočiti pri masaži bolečine v kolenu, je tik nad kolenom na štirikolesnih mišicah, ker sprožilne točke na kvadricepsu bolečino nanašajo na koleno. Ne masirajte neposredno na kolensko kapico in ne potiskajte kolenske kapice. Razmislite, da bi uporabili masažno olje, kjer še posebej priporočamo Masažno olje Poprova meta.

Nasveti za zaščito poškodbe kolena

 1. Ohranjajte zdravo telesno težo: prekomerna teža obremenjuje kolena in povečuje tveganje za poškodbe kolena. Z zdravo prehrano in redno telesno vadbo lahko dosežete primerno telesno težo, kar zmanjšuje obremenitev kolen.
 2. Izvajajte vaje za krepitev mišic okoli kolena: močne mišice stegna in meč pripomorejo k stabilizaciji kolena ter zmanjšujejo tveganje za poškodbe. Vključite v svoj vadbeni program vaje, kot so počepi, izpadni koraki, dvigi na prste in vaje za krepitev mišic zadnjice.
 3. Pravilno segrevanje pred telesno aktivnostjo: pred začetkom vadbe ali športne aktivnosti se prepričajte, da ste pravilno ogreti. Segrevanje poveča pretok krvi v mišice in sklepe ter zmanjšuje tveganje za poškodbe in nelagodje.
 4. Uporaba ustrezne obutve: nosite ustrezno obutev, ki zagotavlja dobro blaženje in podporo stopalu in kolenom. Izberite obutev, ki je primerna za vašo specifično aktivnost, kot je tek, hoja ali športne dejavnosti.
 5. Pravilna tehnika pri vadbi in športu: poškodbe kolena so zelo pogoste pri športnih aktivnostih. Pri izvajanju vaj in pri športnih aktivnostih pazite na pravilno tehniko. Upoštevajte pravilno držo telesa, upogibanje kolen in izogibajte se nenadnim, sunkovitim gibom, ki bi lahko obremenili kolena.
 6. Previdnost pri skokih in visokointenzivnih aktivnostih: skoki in visokointenzivne aktivnosti, kot so tek po stopnicah ali skakanje v višino, lahko povečajo obremenitev na kolenih. Bodite previdni pri izvajanju takšnih aktivnosti in po potrebi omejite njihovo število ali intenzivnost.
 7. Upoštevajte potreben počitek in okrevanje: dajte telesu dovolj časa za počitek in okrevanje med vadbo. Prekomerno obremenjevanje kolen brez zadostnega počitka lahko poveča tveganje za poškodbe.
 8. Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju ali stoječemu delu: dolgotrajno sedenje ali stoječe delo lahko povzroči napetost in obremenitev na kolenih. Poskrbite za redne premike in spremembo položaja ter si vzemite odmore za raztezanje in sprostitev mišic.
 9. Toplotna terapija in hladne obloge: občasna uporaba toplotnih oblog ali hladnih

Vas morda zanimajo naši zadnji nasveti?

Vaša prijava ni bila uspešna. Prosimo poskusite znova.
Vaša prijava na newsletter je bila uspešna.

Prijavite se na newsletter

Preko obrazca se prijavite na naše spletne novice, kjer vas bomo obveščali o posebnih akcijah, aktualnih dogodkih in vseh novostih na področju fizioterapije.

We use Brevo as our marketing platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Kazalo vsebine

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.