Peronalni tendonitis, tekaške poškodbe

Peronalni tendonitis, tekaške poškodbe

Vsi tekači in nasplošno športniki vedo, da v športu obstaja vedno določen dejavnik tveganja. Peronalni tendonitis pa je eden od teh tveganj. Kaže se kot oster ali boleč občutek po dolžini kit ali na zunanji strani stopala.

O peronalnem tendonitis govorimo, kadar pride do vnetja kitnih ovojnic ali kit mišic (peroneus longus, peroneus brevis), ki potekajo za zunanjim delom maleolom gležnja. Kita peroneusa longusa poteka za zunanjim maleolom; gre pod stopalo in se narašča na zunanji rob prve stopalnice in zunanji rob prve nartnice. Peroneus breveis poteka prav tako za zunanjim maleolom in se narašča na zunanji rob pete stopalnice. Mišici izvajata gib gležnja gor in navzven. Pri preobremenitvi mišice ali kite pride do vnetja, bolečine in otekline. Peronalni tendonitis je torej vnetje mišice.

Peronalni tendonitis - vnetje kit
Peronalni tendonitis je ena izmed tekaških poškodb.

Peronalni tendonitis se pojavi kot bolečina in oteklina na zunanjem delu gležnja ali petnice. Bolečina je večja med aktivnostjo in se zmanjša kadar počivamo. Zunanji pritiski na kitni ovojnici peroneusov lahko še dodatno povečajo bolečino. Prav tako se pojavi bolečina, če obračamo gleženj navznoter ali če želimo potisnati gleženj proti uporu iz notranjega giba navzven. Tekači s tem obolelim stanjem imajo pogosto tudi zakrčene mišice goleni.

Kateri so najpogostejši simptomi peronealnega tendinitisa?

  • bolečine v zadnjem delu gležnja,
  • bolečina, ki se poslabša z gibanjem in aktivnostjo in se zmanjša v mirovanju,
  • otekanje zadnjega dela gležnja,
  • toplota ob stiku v predelu tetive,
  • nestabilnost in bolečina med hojo in / ali aktivnostmi.

Peronalni tendonitis, vzroki

Peronalni tendonitis se načeloma tipično pojavlja pri tekačih, ki tečejo po neravnih površinah (po koreninah, skalah, kamnih in drugih težavnih površinah) in pri športnikih, kjer aktivnost s katero se ukvarjajo, zahteva hitro spremembo smeri gibanja. To so recimo ples, košarka, nogomet, odbojka.

peronealne - fibularisne mišice
Peronalni tendonitis se načeloma pojavlja pri tekačih, ki tečejo po neravnih površinah.

Kaj so peronealne / fibularisne mišice?

Peronealne mišice so skupina mišic, ki jih najdemo na zunanjem delu noge. Dve mišici, ki sestavljata peronealne mišice, se imenujeta peroneus longus in peroneus brevis. Te mišice potujejo od zunanje strani spodnjega dela noge in tečejo tik pod gležnjem, preden se pritrdijo v kosti stopal. Peronealne mišice se nanašajo na isto skupino mišic, ki jih imenujemo tudi mišice fibularis longus in brevis.

Koliko časa bo trajalo, da se peronealni tendonitis pozdravi?

Če ukrepate in dobite diagnozo takoj ko nastane bolečina, so vaše možnosti za hitrejše okrevanje veliko večje. Običajno, če ob pojavu simptomov obiščete svojega zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca in se prične z zdravljenjem, ki lahko traja od 2 do 4 tedne, da si opomore od te poškodbe.

Peronalni tendonitis povzroči bolečino. Bolečina včasih ne popusti in je prisotna dlje kot tri mesece in lahko preide v kronično bolečino, imenujemo pa jo peronealna tendinoza (tendonitis se spremeni v tendozo, ko postane res dolgotrajna težava). V hujših primerih pri nekaterih pacientih je potrebna operacija. Po operaciji so priporočljivi specifični masažni pripomočki, ki vam olajšajo okrevanje, kot je recimo polvalj za masažno mizo podloga po operaciji. Zato je vedno pomembno, da takoj poskrbite za svoje zdravje, v kolikor se pojavijo bolečine. Le tako se boste izognili težjemu poteku bolezni.

Drugi način je zdravljenje simptomov poronalni tendonitis je fizioterapija, manualna terapija in seveda masaža. Tako lahko povečamo prekrvavitev prizadetih delov mišic in jim tako povrnemo gibljivost. Masaža je učinkovit način za lajšanje in odpravljanje predvsem tistih bolečin, ki izvirajo iz zakrčenih in preobremenjenih mišic.

Če se želite naučiti posebnih masažnih tehnik za lajšanje bolečine z masažo, je priporočljiv tečaj športne masaže.


Vas morda zanimajo naši zadnji nasveti?

Vaša prijava ni bila uspešna. Prosimo poskusite znova.
Vaša prijava na newsletter je bila uspešna.

Prijavite se na newsletter

Preko obrazca se prijavite na naše spletne novice, kjer vas bomo obveščali o posebnih akcijah, aktualnih dogodkih in vseh novostih na področju fizioterapije.

We use Brevo as our marketing platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.