Poškodbe rotatorne manšete, kineziotaping in masaža globokih tkiv

Poškodbe rotatorne manšete, kineziotaping in masaža globokih tkiv

Poškodba rotatorne manšete je poškodba ramena, ki telesu omogoča največjo gibljivost z rotacijo, in je lahko tudi zelo boleča. V kitah ramena se v odrasli dobi začnejo postopno razvijati razne degenerativne spremembe. Poškodba  mišice je boleča, in bolj izrazita ponoči, pri obremenitvah ramena pa se bolečina stopnjuje. Bolnik včasih roke ne more dvigniti niti predse, težko se tudi oblači.

Najpogosteje se kot vzrok za bolečino v ramenskem obroču  t.i. »utesnitveni sindrom«, ki je posledica vnetja kit rotatorne manšete.

Kaj so rotatorne manšete?

Rotatorna manšeta so mišice ramenskega sklepa, ki zagotavljajo stabilnost ramenskemu sklepu med rotacijami. Za gibe rotacije imenujemo gibe kjer kroži celotna roke okoli svoje vzdolžne osi.

Do utesnitvenega sindroma prihaja zaradi vnetja kit (tendinitis) mišic ramenskega obroča. Slednje se najpogosteje pojavi zaradi ponavljajočega stisnjenja, lahko tudi delno natrgane tetive. Le ta med gibanjem drsi skozi ozki subakromialni prostor. Vneta tetiva se zadebeli in se zaradi svoje debeline utesni v ozkem prostoru in povzroča tipično bolečino ob dvigu roke nad nivo horizontale in med ležanjem oz. spanjem na prizadeti rami. Kita se tako zadebeli in utesni v ozkem prostoru med glavico nadlahtnice in »strehico« ključnice.

Poškodba rotatorne manšete
Poškodba rotatorne manšete je poškodba ramena.

Pogosti vzroki za nastanek tendinitisa rotatorne manšete

Raztrganina rotatorne manšete sicer lahko nastane ob nenadni poškodbi, vendar večino raztrganin povzročijo starostne spremembe. Težave se pogosto poslabšajo po padcu, potegu ali dvigovanju pretežkega bremena.

Vsekakor je vzrok tudi zadrževanje roke dalj časa v določenem položaju (pisarniško delo za računalnikom kateremu je priključena še slaba drža) in spanje na isti rami vsako noč. Vnetje lahko povzročijo nekateri gibi pri športu ali opravljanje poklicev, ki zahtevajo ponavljajoče gibe roke nad glavo, slaba drža v stoječem in sedečem položaju, ki skozi leta povzroči degeneracije ali obrabljenost kit.

Zdravljenje rotatorne manšete

Posvet pri zdravniku je pri takšnih bolečinah vedno nujen, poškodbe rotatorne manšete nujno potrebujejo medicinsko oskrbo. Obvezna je tudi slikovna diagnostika, načeloma gre za magnetno resonanco ali ultrazvok. Ortoped kasneje opredeli stopnjo okvare in tp zdravljenja, v primeru pretrganih kit je potrebno operativno zdravljenje.

Vsekakor pa je potrebno je zmanjšati vnetje, tako bo kita dobila svojo normalno debelino. Vnetje zmanjšamo s hlajenjem obolelega predela in počitkom, oziroma z razbremenitvijo ramenskega sklepa. Medtem ko je predel boleč, gibe izvajamo počasi in kontrolirano, brez večjega upora. Nikoli ne dvigujemo težkih bremen ali se udejstvujemo športnih aktivnosti.

Katere metode pomagajo pri lajšanju bolečin?

Pri metodah, ki jih uporabimo za lajšanje bolečin vnetja omenimo tudi vakuumsko terapijo, ultrazvočno terapija, protibolečinsko elektroterapijo, masažo globokih tkiv (obravnava mišičnih fascij in trigger point terapija), kinezio taping. Na strani Educational Traning so navedeni vsi tečaji masaž, kjer boste našli tudi več informacij o posameznih tečajih.

Kineziološki trakovi lahko učinkovito zmanjšujejo bolečino, uporabimo pa jih da omogočimo vneti rami stabilnost, razbremenitev pritiska v tkivu, povečanje cirkulacije in sprostimo preobremenjeno ali preveč napeto mišico.

Vas morda zanimajo naši zadnji nasveti?

Vaša prijava ni bila uspešna. Prosimo poskusite znova.
Vaša prijava na newsletter je bila uspešna.

Prijavite se na newsletter

Preko obrazca se prijavite na naše spletne novice, kjer vas bomo obveščali o posebnih akcijah, aktualnih dogodkih in vseh novostih na področju fizioterapije.

We use Brevo as our marketing platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.