Hidroterapija, uporaba vode pri rehabilitaciji in preprečevanju bolezni

Hidroterapija - uporaba vode pri rehabilitaciji in preprečevanju bolezni

Hidroterapija, ali vodna terapija, je uporaba vode (hladne in vroče, pare ali ledu) za lajšanje nelagodja in spodbujanje dobrega fizičnega počutja. Hidroterapijo se torej izvaja v raznih zdraviliščih, savnah, turških kopelih ali pa doma; uporabljamo tako zunaj kot znotraj telesa.

Hidroterapija je torej tehnika, ki uporablja pri zdravljenju vodo kot terapevtsko sredstvo, tako v tekoči obliki, trdni ali plinasti. Voda se uporablja tudi za povečanje odpornosti. Izboljšuje krvni obtok, s hidroterapijo si lahko pomagamo tudi pri visokih vročinah, bronhitisu, glavobolih, sinusitisu, prehladu, nespečnosti in drugo. Hidroterapija torej pozitivno vliva na dobro počutje. Več o splošnem dobrem počutju v našem prispevku OD KOD PRIHAJA DOBRO POČUTJE?.

Hidroterapija – zgodovina

Uporaba vode kot terapevtsko sredstvo je dokumentirana že v antiki. Že v Egiptu in Babiloniji opisujejo različne oblike hidroterapije. Stari Grki in Rimljani pa so kopeli pripisovali velik pomen, le ta je bila terapevtsko sredstvo in veljajo je da kopel preprečuje bolezni.

Začetnik hidroterapije je Vincent Priessnitz, ki je živel med letoma 1799 in 1852, ki je kot deček gledal kako so se nagonsko ranjene živali napotile proti toku ali reki, saj je tekoča hladna voda hitreje zacelila njihove rane. Priessnitz, vzgojen na kmetiji, je že od malih nog izvajal poskuse z vodo. Pri 17 letih pa ga je povozila kočija in njegove rane je zdravnik ocenil kot neozdravljive. Priessnitz, je izkoristil svoje znanje in zgodnje raziskave o vodi, prav s hidroterapijo si je opomogel od hudih zlomov reber. Od takrat so začeli ljudje prihajati iz vseh koncev dežele na hidroterapijo, kasneje ga je avstrijski cesar tudi odlikoval.

Oče moderne hidroterapije pa je Sebastian Kneipp (1821-1897), ki je razvil približno sto dvajset različnih vrst uporabe vode za zdravljenje bolezni. Njegovi postopki hidroterapije se še danes uporabljajo.

hidroterapija - vodna terapija
Hidroterapija koristi celemu organizmu.

Prednosti in uporaba hidroterapije

Hidroterapija koristi celemu organizmu, in sicer:

  • izboljša cirkulacijo;
  • razstruplja in čisti kri;
  • spodbuja prebavne funkcije in izločanje odpadkov iz telesa;
  • uravnava živčni sistem;
  • spodbuja in izboljšuje imunski sistem.

Še posebej koristna je za posameznike, ki imajo težave s prebavo, ki trpijo zaradi bolezni dihal ali raznih okužb, vključno s prehladom in gripo.

Pri katerih bolnikih se hidroterapija najbolj uporablja?

Hidroterapija je najbolj porabna pri bolnikih v rehabilitaciji, ki so utrpeli različne poškodbe sklepov ali po operativnem posegu na sklepih. Vadba v vodi je lažja zaradi manjše težnosti, upor vode pa pri vadbi pomaga pri pridobivanju mišične mase.

Sedeče kopeli se uporabljajo za zmanjšanje bolečine in nelagodja, lajšajo težave s hemoroidi, menstrualne bolečine, različne težave s cistami in polipi. Kopeli, kjer je topla voda, služijo krepitvi imunskega sistema in izboljšanju prebave. Topel tok vode, ki je usmerjen v točno določen del telesa pa pomaga pri blažitvi glavobola. Tudi savna, ki je pri nas veljala še donedavnega za eksotiko, je del hidroterapije.

Savna razstruplja telo, pomaga pri odpravljanju stresa, kroničnih bolečinah in motnjah dihalnega sistema. V savni je sicer težava visoka vročina, kdor slabo prenaša vročino se more savni izogibati, ravno tako pa ni priporočljiva za bolnike s srčno žilnimi bolezni. Tudi vroče kopeli niso primerne za bolnike s srčno-žilnimi obolenji.

hidroterapija - sedeča kopel
Pri hidroterapiji je potrebno upoštevati navodila.

Hidroterapija je dokaj varna oblika terapije, vendar je pri le tej vedno potrebno upoštevati navodila. Mnenja znanstvenikov so si različna pri priznavanju same metode. Prevladuje mnenje, da je hidroterapija priporočljiva kot dodatna vrsta terapije in ne kot samostojen način zdravljenja. Dolgotrajni pozitivni učinki niso bili dokazani znanstveno dokazani. Po kopeli ali savni pa vedno prav pride super masaža. V kolikor vas zanimajo tečaji masaže vam predlagamo pestro izbiro tečajev in strokovnih delavnic na strani Educational Training.

Hidroterapija in masaža

Kombinacija hidroterapije in masaže prinaša številne prednosti. Hidroterapija lahko pomaga pri sprostitvi mišic in odpiranju pore, kar omogoča globlje in bolj učinkovito delovanje masaže. Vodni elementi, kot so vroča kopel ali masaža s toplo vodo, lahko pred masažo sprostijo mišice in izboljšajo pretok krvi, kar povečuje učinkovitost masažnih tehnik. Masaža po hidroterapiji pa lahko še dodatno sprosti napetost, lajša bolečine ter prispeva k celostnemu občutku sprostitve in zadovoljstva.

Pri kombiniranju hidroterapije in masaže je pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom ali terapevtom, ki bo prilagodil postopek glede na vaše individualne potrebe, cilje in morebitne zdravstvene omejitve. To zagotavlja varno in učinkovito izkušnjo ter optimizira koristi, ki jih lahko pridobite iz teh terapevtskih metod.

Vas morda zanimajo naši zadnji nasveti?

Vaša prijava ni bila uspešna. Prosimo poskusite znova.
Vaša prijava na newsletter je bila uspešna.

Prijavite se na newsletter

Preko obrazca se prijavite na naše spletne novice, kjer vas bomo obveščali o posebnih akcijah, aktualnih dogodkih in vseh novostih na področju fizioterapije.

We use Brevo as our marketing platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.