Maser in higiena pri masaži

Higiena pri masaži

Higiena pri masaži je ključnega pomena za zagotavljanje varnega in prijetnega okolja tako za maserje kot tudi za stranke. Visoki higienski standardi zmanjšujejo tveganje za prenos okužb in povečujejo zaupanje strank v masažne storitve. Ta članek bo obravnaval osnovne masažne pripomočke, ki pripomorejo k vzdrževanju higiene, ter ponudil nasvete za maserje in stranke glede higiene.

Higiena pri masaži

Nasveti za higieno maserja

Maserji morajo slediti določenim higienskim standardom za zagotavljanje varnosti strank. Vzdrževanje osebne higiene in čistoče delovnega okolja je ključnega pomena za preprečevanje širjenja okužb. Stranke pričakujejo, da bodo vstopile v čisto in varno okolje, kar pomeni, da morajo maserji upoštevati stroge higienske prakse.

Kakšna naj bo higiena pri masaži s strani maserja?

 • Redno umivanje in razkuževanje rok: pred in po vsaki masaži morajo maserji temeljito umiti in razkužiti roke. To je ena najučinkovitejših metod za preprečevanje širjenja okužb​.
 • Čisti delovni pripomočki: vsi masažni pripomočki, kot so brisače, prevleke in razkužilni robčki, morajo biti vedno čisti in pravilno shranjeni​.
 • Osebna higiena: maserji morajo poskrbeti za svojo osebno higieno, kar vključuje dnevno prhanje, uporabo dezodoranta in urejene nohte​.
 • Nošenje primerne delovne opreme: čista in udobna delovna oblačila so ključna. Priporočljivo je, da maserji uporabljajo uniforme, ki jih redno perejo​​.

Tečaji masaže so odličen vir informacij, kjer boste maserji s strani strokovnjakov pridobili koristne informacije, kako pri samem delu zagotavljati ustrezno raven higiene.

Higiena pri masaži umivanje rok

Osnovni masažni pripomočki za higieno pri masaži

Uporaba ustreznih pripomočkov pomaga preprečevati širjenje bakterij in drugih patogenov, kar je bistveno za varnost strank in maserjev. Redna uporaba in menjava teh pripomočkov zagotavlja čisto in zdravo okolje, kar povečuje zadovoljstvo strank in profesionalnost masažnega salona.

Higiena pri masaži: za zagotavljanje standarda so ključni naslednji pripomočki:

 • Razkužilni robčki za masažno mizo: razkužilni robčki za masažno mizo omogočajo hitro in učinkovito čiščenje masažne mize med posameznimi masažami. Redna uporaba zagotavlja, da je miza vedno čista in pripravljena za naslednjo stranko​.
 • Razkužilo za roke: uporaba razkužila pred in po masaži je bistvenega pomena za preprečevanje širjenja mikroorganizmov. Maserji naj razkužijo roke vsakokrat, ko se dotikajo različnih površin ali pripomočkov​.
 • Papirnate brisače za masažno mizo: papirnate brisače za masažno mizo se uporabljajo kot zaščitna plast na masažni mizi. Po vsaki uporabi se zamenjajo, kar zagotavlja visoko raven higiene​​.
 • Pralna pregrinjala in prevleke: redno pranje pregrinjal in prevlek za masažno mizo pri visokih temperaturah odstranjuje morebitne mikroorganizme in zagotavlja čistočo​​.
 • Masažna olja in losjoni: embalaže teh izdelkov morajo biti čiste in dobro zaprte, da se prepreči kontaminacija. Prav tako je priporočljivo uporabljati dozirnike, ki preprečujejo vračanje neporabljenega olja ali losjona nazaj v posodo​​.

Tudi stranke ne smejo pozabiti na higieno pri masaži

Tudi stranke lahko prispevajo k vzdrževanju visokega higienskega standarda. Priprava strank na masažo in njihova osebna higiena pri masaži igra pomembno vlogo pri zagotavljanju čistega in varnega okolja. Stranke lahko same prispevajo k zmanjšanju tveganja za okužbe in povečanju udobja med masažo.

Pred obiskom masažnega salona jim lahko posredujete naslednje napotke:

 • Tuširanje pred masažo: priporočljivo je, da se stranke pred masažo stuširajo, da odstranijo morebitno umazanijo in znoj​.
 • Čista oblačila: stranke naj pridejo na masažo v čistih oblačilih​.
 • Osebna higiena pri masaži: uporaba dezodoranta in drugih higienskih izdelkov je zaželena, vendar naj se izogibajo močnim parfumom, ki bi lahko motili druge stranke​.
 • Obvestila o zdravstvenih težavah: stranke naj maserja obvestijo o kakršnihkoli zdravstvenih težavah ali kožnih boleznih pred masažo​.
higijena rok pri masaži

Vzdrževanje visokega higienskega standarda je nujno za zagotavljanje varnega in prijetnega okolja med masažo. Pravilna uporaba masažnih pripomočkov, osebna higiena maserja in ustrezna priprava strank so ključni dejavniki za dosego tega cilja.


Vas morda zanimajo naši zadnji nasveti?

Vaša prijava ni bila uspešna. Prosimo poskusite znova.
Vaša prijava na newsletter je bila uspešna.

Prijavite se na newsletter

Preko obrazca se prijavite na naše spletne novice, kjer vas bomo obveščali o posebnih akcijah, aktualnih dogodkih in vseh novostih na področju fizioterapije.

We use Brevo as our marketing platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.