Trigger points (MPT)

trigger point terapija tečaj

Miofascialne prožilne točke (MPT), znane tudi kot trigger points, so majhna, lokalizirana območja v mišicah in fasciji, ki so hiper-razdražena. Te točke so pogosto povezane z občutki bolečine, napetosti in omejeno gibljivostjo v mišicah. Fizioterapevti in drugi zdravstveni delavci jih pogosto obravnavajo kot vir mišičnih bolečin in težav s gibljivostjo.

Vzrok za nastanek miofascialnih prožilnih točk ni povsem razumljen, vendar pa se pogosto pojavijo kot posledica prekomerne napetosti v mišicah, poškodb, prekomernega stresa ali ponavljajočih se gibov. Čeprav so lahko miofascialne prožilne točke majhne in lokalizirane, lahko povzročijo referirano bolečino – bolečino, ki se čuti na oddaljenih območjih telesa, ki so povezana z dotično mišico ali fascijo.


trigger point, miofascialne točke in fascija

Značilnosti miofascialnih prožilnih točk

Značilnosti miofascialnih prožilnih točk vključujejo občutke bolečine in nelagodja, občutljivost na dotik in omejeno gibljivost v prizadeti mišici ali območju. Te točke se običajno nahajajo v mišicah, vendar pa se lahko pojavijo tudi v fasciji, ki obdaja mišice.

Zakaj nastanejo trigger points?

Natančen vzrok za nastanek miofascialnih prožilnih točk, znanih tudi kot trigger point, ni v celoti razumljen, vendar pa obstaja več dejavnikov, ki lahko prispevajo k njihovemu nastanku. Nekateri od teh dejavnikov vključujejo:

  1. Prekomerna Mišična Napetost: Dolgotrajna ali ponavljajoča se prekomerna napetost v mišicah lahko povzroči nastanek trigger point. To se lahko zgodi na primer zaradi nepravilne telesne drže, ponavljajočih se gibov ali prekomerne obremenitve med vadbo ali delom.
  2. Poškodbe Mišic: Poškodbe mišic, kot so zvini, raztezanja ali mikrotravme, lahko povzročijo nastanek miofascialnih prožilnih točk. Te poškodbe lahko motijo normalno delovanje mišic in sprožijo hiper-razdraženost na določenih območjih.
  3. Stres in Psihološki Faktorji: Stres lahko prispeva k napetosti in hiper-razdraženosti mišic, kar lahko posledično vodi v nastanek trigger point. Poleg tega lahko čustveni stres in tesnoba prispevajo k mišični napetosti in razvoju miofascialnih prožilnih točk.
  4. Sedeči Način Življenja: Dolgotrajno sedenje lahko povzroči oslabitev mišic in zmanjšanje pretoka krvi v določenih delih telesa, kar lahko poveča tveganje za nastanek miofascialnih prožilnih točk.
  5. Dehidracija: Pomanjkanje zadostne hidracije lahko vpliva na kakovost mišičnega tkiva in poveča tveganje za nastanek miofascialnih prožilnih točk.
  6. Občutljivost Nervnega Sistema: Individualne razlike v občutljivosti na bolečino in občutljivosti živčnega sistema lahko igrajo vlogo pri nastanku trigger point pri posameznikih.
trigger points

Kje lahko izvem več o trigger points?

V kolikor želite na tečaj in izpolnjujete vpisne pogoje vam predlagamo da se nam pridružite na tečaju TERAPIJA MIŠIČNO PROŽILNIH TOČK, trigger point terapija tečaj


Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.