Izobraževanje CRAFTA®, Akademija za kraniofacialno terapijo v letu 2024 v Sloveniji

Izobraževanje CRAFTA

Izobraževanje CRAFTA® (Cranial Facial Therapy Academy) je organizacija, ki ponuja specializirano izobraževanje in usposabljanje na področju kraniofacialne terapije. Gre za pristop k diagnostiki in zdravljenju muskuloskeletnih in nevromuskularnih motenj, ki vplivajo na regijo glave, obraza in vratu. CRAFTA® združuje zobozdravstvene in fizioterapevtske pristope z namenom celovite obravnave pacientov s težavami v tem območju. V letu 2024 bomo prvič gostili usposabljanje na področju kraniofacialne terapije, izobraževanje CRAFTA pri nas. Ceč si lahko preberete na povezavi Izobraževanje CRAFTA.

Izobraževanje CRAFTA® Celovit pristop k zdravljenju temporomandibularnega sklepa, lobanje in živčnega sistema v predelu lobanje in obraza

Izobraževanje CRAFTA® pristop k izobraževanju predstavlja celovit in meddisciplinaren pristop, ki zajema vse ključne vidike pregleda in zdravljenja temporomandibularnega sklepa, lobanje ter živčnega sistema v predelu lobanje in obraza.

Sčasoma so se fizioterapevti, delovni terapevti, logopedi in zobozdravniki izkazali s vedno večjim kliničnim in praktičnim zanimanjem za temporomandibularno in kraniofacialno regijo. Na takšni podlagi so Prof. Dr. Harry von Piekartz in njegovi sodelavci iz različnih strokovnih področij ustanovili CRAFTA® (Akademija za kraniofacialno terapijo).

CRAFTA

Ustanovitev Akademije in razvoj terapevtskih konceptov

CRAFTA je bila ustanovljena z namenom združitve znanj iz zobozdravstva, fizioterapije in drugih zdravstvenih strok ter razvoja specializirane metode za diagnostiko in zdravljenje težav v kraniofacialni regiji.

Prof. Dr. Harry von Piekartz (University of Applied Science in Osnabruck, Nemčija) je razvil temeljne koncepte kraniofacialne terapije, ki združujejo pristope s področja fizioterapije in zobozdravstva. Te tehnike so usmerjene v izboljšanje funkcije sklepov, mišic ter odpravljanje bolečin in omejitev gibanja v glavi, obrazu in vratu.


Kratek pregled tečajev CRAFTA®

Izobraževanje CRAFTA® ima kurikulum, ki je rezultat soglasja različnih strokovnjakov zobozdravstva in fizioterapije. Tečaji se posodabljajo vsakih 6 mesecev in čim bolj sledijo evropskim smernicam za akreditacijo (Bologne priporočila).

Tečaji vključujejo teoretične in praktične komponente, študije primerov ter predstavitve živih pacientov (odvisno od državnih predpisov). Končni cilj je izobraževati visokokakovostne strokovnjake, predstavljati aktualne modele razmišljanja in tehnike za paciente z glavoboli, disfunkcijami in bolečinami v obrazu in vratu, kjer je mogoče, na podlagi znanstvenih dokazov.

Vsi tečaji temeljijo na knjigah dr. Harryja J. M. von Piekartza:

CRAFTA izobraževanje
  • Cranialfacial Dysfunction and Pain, Manual Therapy, Assessment and Management (2000)
  • Kraniofaziale Dysfunktion und Schmerzen. Untersuchung-Beurteilung-Management. (2001)
  • Dolor y Disfunción Craneofacial, Terapia Manual, Valoración y Tratamiento (2004)
  • Kiefer, Gesichts-und Zervikalregion. Neuromuskuloskeletale Untersuchung, Therapie und Management (2015)

Osnovni tečaji so obvezni za udeležbo na nadaljevalnih tečajih.

Po končanih osnovnih tečajih, nadaljevalnih tečajih, posebnih tečajih in klinični oceni lahko opravljate končni izpit CRAFTA®, da postanete certificirani terapevt CRAFTA®.


Izobraževanje CRAFTA®, posamezni moduli

Program izobraževanja je sestavljen iz treh posameznih delov, osredotočajo se na temporomandibularno disfunkcijo in funkcijske povezave na oceno, terapijo in obravnavo kraniofacialne regije in na kranialni živčni sistem (pregled, terapija in obravnava). Slušatelj prav tako spozna diagnostične kriterije, več o DC/TMD lahko preverite na povezavi Novi DC/TMD (Diagnostični kriteriji za temporomandibularne motnje): Kaj to pomeni za specializiranega fizioterapevta.

Temporomandibularna disfunkcija in funkcijske povezave se osredotoča na bolečinske mehanizme pripadajočih temporomandibularnih struktur, funkcijo temporomandibularnega sklepa (TMS) in nevrofiziološke, biomehanske in funkcijske povezave TMS z vratno hrbtenico. Več o osnovnem izobraževanju lahko preverite na povezavi Temporomandibularna disfunkcija in funkcijske povezave.

Pri terapiji in obravnavi kraniofacialne regije je osrednji cilj pridobiti sposobnost prepoznavanja in identificiranja kliničnih vzorcev ter razvijati klinične spretnosti za učinkovito ocenjevanje in obravnavo kraniofacialne regije na podlagi modela kliničnega sklepanja. Podrobno opisuje predstavitev funkcije, anatomije, biomehanskih lastnosti, patologije, pregleda in terapevtskih pristopov v kraniofacialni regiji.

Izobraževanje obravnava še kranialni živčni sistem, (pregled, terapija in obravnava) ki se poglobi v mehanizme bolečine, nevroanatomijo, nevrodinamiko, pregled in terapijo kranialnega živčnega sistema.

Izobraževanje CRAFTA®

5th Internat. CRAFTA® Congress ́24

5th Internat. CRAFTA® Congress ́24 je kongres, kjer se strokovnjaki in raziskovalci na tem področju srečujejo, izmenjujejo znanje, predstavljajo raziskave in razpravljajo o najnovejših dosežkih na področju terapije glave in obraza. Na dogodku se izvajajo predavanja, delavnice in predstavitve, ki zajemajo različne vidike te terapije.


Komu je strokovno izobraževanje CRAFTA® namenjeno in kako se vpišemo na izobraževanje

Izobraževanja so oblikovana tako, da zadovoljijo interese fizioterapevtov, obenem pa so prilagojena tudi drugim strokam, ki obravnavajo posebnosti bolezni in motenj v kraniofacialni regiji. Med te strokovnjake sodijo logopedi, stomatologi in ortodonti. Več o vpisu na povezavi Izobraževanje CRAFTA.

S tem se ustvarja celostna in interdisciplinarna perspektiva, ki omogoča udeležencem pridobivanje znanj in veščin ter razumevanje kompleksnosti izzivov, povezanih s terapevtskim delom v kraniofacialnem okolju.

Izobraževanja se lahko udeležijo le izkušeni fizioterapevti, v kolikor delajo v Sloveniji je pogoj za udeležbo tudi opravljen strokovni izpit. V kolikor se želite vpisati nas poklčite na 030 372 255, ali nam pišita na info@physiomedical.si.


Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.