Sindrom kubitalnega kanala

sindrom kubitalnega kanala

Sindrom kubitalnega kanala povzroča bolečino, izgubo občutljivosti na dotik ali pojav mravljinčenja v mezincu in mezinčevi polovici prstanca in spošno mišično oslabelost roke. Ti simptomi se pojavijo ob dolgotrajnejšem upogibu komolca, kot na primer med telefoniranjem ali med spanjem.

Sindrom kubitalnega kanala nastane zaradi ponavljajočega pritiska na ulnarni živec .

Ulnarni živec oživčuje večji del drobnih mišic v dlani  (razen dela palčeve kepe) in skrbi za občutek v mezincu in polovici prstanca (na mezinčevi strani). Utesnitve živcev nastanejo na predelih anatomskih ožin; ulnarni živec je stisnjen lahko tako v komolcu (Sindrom kubitalnega kanala) kot v zapestju zapestju (Guyonov kanal).  Sindrom kubitalnega kanala nastane torej zaradi utesnitve ali vleke ulnarnega živca v področju komolca in povzroča slabši občutek za dotik na mezincu, na mezinčevi polovici prstanca, bolečine v podlahti in slabšo  moč v roki.

stisnjen ulnarni živec v kubitalnem kanalu
Sidrom kubitalnega kanala nastane zaradi utesnitve ali vleke ulnarnega živca v področju komolca.

Splošni simptomi – sindrom kubitalnega kanala

  • Mravljinčenje, otrplost ali pekoč občutek v prstih ali roki.
  • Ostre bolečine, ki lahko sevajo od komolca pa vse do zapestja.
  • Šibkost v roki in nasplošno “težka” roka.
  • Šibek oprijem in slabša fina motorika.
  • Oteklina na komolcu.
  • Otrplost v notranjem delu komolca.
  • Atrofija mišic v roki.
  • Splošni upad uspešnosti pri športnikih (zlasti v panogah, kjer je  potreben močan oprijem).

Zdravljenje sindroma kubitalnega kanala

Preventivno zdravljenje je usmerjeno k izogibanju dejavnostim, ki izzovejo značilne simptome. Smiselno se je izogniti naslanjanju ali upogibanju obolelega komolca, dolgotrajnemu telefoniranju in vsem pokrčenim pozicijam komolca. Smiselno je tudi povijanje komolca preko noči, da je le ta vedno v iztegnjenem položaju.

Neuspeh konzervativnega zdravljenja ali bolezen v že napredovanem stanju zahteva operativno zdravljenje, ki mu sledi še in delovna terapija.

Okrevanje po posegu lahko traja več mesecev, težave pa lahko postanejo trajne, zlasti v primerih napredovale bolezni s hujšo okvaro ulnarnega živca ali mišic na roki.

Vaje za lajšanje bolečine kubitalnega kanala

Vaje in razgibavanje so ključnega pomena pri lajšanju simptomov, ki nastanejo zaradi kubitalnega kanala. Spodaj predlagamo nekaj vaj, ki lahko olajšajo bolečino.

sindrom kubitalnega kanala (ulnarni živec vaje) vaje
Prikazane vaje za sindrom kubitalnega kanala, ki lajšajo bolečine.

Kineziološki trakovi so priporočen pripomoček, ki vam bodo pomagali pri spopadanju z bolečinami. Vsem, ki želite pridobiti več znanja o kineziloških trakovih, priporočamo tečaj kineziotaping.

Vas morda zanimajo naši zadnji nasveti?

Vaša prijava ni bila uspešna. Prosimo poskusite znova.
Vaša prijava na newsletter je bila uspešna.

Prijavite se na newsletter

Preko obrazca se prijavite na naše spletne novice, kjer vas bomo obveščali o posebnih akcijah, aktualnih dogodkih in vseh novostih na področju fizioterapije.

We use Brevo as our marketing platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.