Sindrom kubitalnega kanala

sindrom kubitalnega kanala

Sindrom kubitalnega kanala povzroča bolečino, izgubo občutljivosti na dotik ali pojav mravljinčenja v mezincu in mezinčevi polovici prstanca in spošno mišično oslabelost roke. Ti simptomi se pojavijo ob dolgotrajnejšem upogibu komolca, kot na primer med telefoniranjem ali med spanjem.

Sindrom kubitalnega kanala nastane zaradi ponavljajočega pritiska na ulnarni živec .

Ulnarni živec oživčuje večji del drobnih mišic v dlani  (razen dela palčeve kepe) in skrbi za občutek v mezincu in polovici prstanca (na mezinčevi strani). Utesnitve živcev nastanejo na predelih anatomskih ožin; ulnarni živec je stisnjen lahko tako v komolcu (Sindrom kubitalnega kanala) kot v zapestju zapestju (Guyonov kanal).  Sindrom kubitalnega kanala nastane torej zaradi utesnitve ali vleke ulnarnega živca v področju komolca in povzroča slabši občutek za dotik na mezincu, na mezinčevi polovici prstanca, bolečine v podlahti in slabšo  moč v roki.

stisnjen ulnarni živec v kubitalnem kanalu

Splošni simptomi

  • Mravljinčenje, otrplost ali pekoč občutek v prstih ali roki;
  • Ostre bolečine, ki lahko sevajo od komolca pa vse do zapestja;
  • Šibkost v roki in nasplošno “težka” roka;
  • Šibek oprijem in slabša fina motorika;
  • Oteklina na komolcu;
  • Otrplost v notranjem delu komolca;
  • Atrofija mišic v roki.
  • Splošni upad uspešnosti pri športnikih (zlasti v panogah, kjer je  potreben močan oprijem)

Zdravljenje kubitalnega kanala

Preventivno zdravljenje je usmerjeno k izogibanju dejavnostim, ki izzovejo značilne simptome. Smiselno se je izogniti naslanjanju ali upogibanju obolelega komolca, dolgotrajnemu telefoniranju in vsem pokrčenim pozicijam komolca. Smiselno je tudi povijanje komolca preko noči, da je le ta vedno v iztegnjenem položaju.

Neuspeh konzervativnega zdravljenja ali bolezen v že napredovanem stanju zahteva operativno zdravljenje, ki mu sledi še in delovna terapija.

Okrevanje po posegu lahko traja več mesecev, težave pa lahko postanejo trajne, zlasti v primerih napredovale bolezni s hujšo okvaro ulnarnega živca ali mišic na roki.

Vaje za lajšanje bolečine kubitalnega kanala

Vaje in razgibavanje so ključnega pomena pri lajšanju simptomov, ki nastanejo zaradi kubitalnega kanala. Spodaj predlagamo nekaj vaj, ki lahko olajšajo bolečino.

sindrom kubitalnega kanala (ulnarni živec vaje) vaje

Priporočamo vam tudi uporabo kinezioloških trakov, s katerimi se lahko lažje spopadete z bolečinimi.

Kinezio trak rdec
V naši spletni trgovini lahko pogledate in naročite kineziološke trakove Kintex.

Peverite tudi tečaj Kineziološki trakovi v fizioterapiji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.