De Quervainova bolezen

De Quervain sindrom

De Quervainova bolezen (t.i. De Quervain tenosynovitis), imenovana po švicarskem kirurgu Fritz De Quervain, je vnetje kit, ki potekajo skozi prvi vezivno-kostni kanal zapestja in pogosto povzroča bolečino na palčevi strani zapestja.


De Quervainova bolezen se pojavi zaradi vnetja ovojnic okoli tetiv, kar povzroči zoženje prostora v vezivnem kanalu. Zaradi tega tetivi ne moreta nemoteno drseti, kar vodi v trenje in draženje vnetih tetivnih ovojnic. Ta draženje povzroča bolečino. Po svoji naravi je podobna sprožilnemu prstu, vendar se De Quervainova tenosivitis pojavi na območju zapestja in palca, medtem ko se sprožilni prst pojavlja na prstih.

De Quervainova bolezen – vzroki

Bolezen se razvije zaradi draženja in vnetja kit, običajno zaradi ponavljajočih gibov rok. Gibi palca in zapestja postanejo boleči, saj otekle kite, ki premikajo palec preko zapestja, prehajajo skozi ožji kanal.

De Quervainova bolezen
De Quervainova bolezen se razvije zaradi draženja in vnetja kit.

Simptomi

Najbolj značilen znak bolezni je bolečina na palčevi strani zapestja, ki se poslabša pri premikanju palca ali pritisku na mesto utesnitve. Pogosto se pojavi oteklina na tem mestu. Močno bolečino lahko izzovemo, če pokrčimo prste v pest in upognemo zapestje proti mezinčevi strani.

Diagnoza

Blago vnetje se lahko umiri v nekaj tednih s prenehanjem dejavnosti, ki povzroča bolečine, nošenjem opornice za zapestje in palec ter jemanjem protivnetnih zdravil.

Če težave ne izginejo, se jih lahko v približno 70% primerov odpravi z vbrizgavanjem protivnetnih zdravil v prizadeti predel. Operacija v lokalni anesteziji je smiselna pri hujših oblikah bolezni ter po neuspešnem konzervativnem zdravljenju.

De Quervainova bolečina

Kinesiotaping De Quervain

Ker kinesiotaping načeloma pospešuje limfni odvod z raztezanjem in dviganjem kože med premiki palca. Povečanje limfnega odvoda omogoča lažje razreševanje edema in vnetja. S pomočjo teh mehanizmov je kineziotaping alternativna metoda za zdravljenje radialnega tenosinovitisa. Več o tehnikah namestitve lahko poizveste na strokovnem izobraževanju Kinteziotaping v fizioterapiji.

  1. Pospeševanje limfnega odvoda: Kineziološko tapiranje lahko pomaga pri pospeševanju limfnega odvoda z raztezanjem kože in dviganjem, kar olajša odtekanje limfe. To je pomembno pri zmanjševanju edema in vnetja, kar je pogosto prisotno pri De Quervainovi bolezni.
  2. Podpora in stabilnost: Taping lahko zagotavlja nežno podporo prizadetemu območju, kar lahko pomaga zmanjšati obremenitev tetiv in sklepov. S tem se lahko olajša bolečina in omogoči boljše funkcionalno gibanje palca.
  3. Izboljšanje propriocepcije: Kineziološki trakovi omogočajo ohranjanje neke vrste stimulacije kože, kar lahko izboljša propriocepcijo – občutek položaja telesa in gibov. To lahko prispeva k boljši kontrolni funkciji in preprečevanju nepravilnih gibov, ki bi lahko poslabšali stanje.
  4. Alternativna metoda zdravljenja: Kineziološko tapiranje se lahko uporablja kot alternativa drugim terapevtskim pristopom, kot so protivnetna zdravila, opornice ali terapevtske vaje. To je še posebej pomembno v primerih, ko drugi načini zdravljenja niso primerni ali niso prinesli želenih rezultatov.

Vas morda zanimajo naši zadnji nasveti?

Vaša prijava ni bila uspešna. Prosimo poskusite znova.
Vaša prijava na newsletter je bila uspešna.

Prijavite se na newsletter

Preko obrazca se prijavite na naše spletne novice, kjer vas bomo obveščali o posebnih akcijah, aktualnih dogodkih in vseh novostih na področju fizioterapije.

We use Brevo as our marketing platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use


Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.